Super Stars Most | badmintonový klub |
Načítání ...
> Aktuality > Články > 2008-2009

Rozhovor s čínským trenérem Mao Hongem

Most/Shanghai (Čína) - Připravili jsme pro vás první rozhovor s čínským trenérem Mao Hongem. Tento čínský trenér trénoval v badmintonovém centru v Shanghaii a nyní působí jako trenér národního týmu Chorvatska. Lukáš Kroc se ho zeptal na několik prvních otázek. Protože jsme s Mao Hongem ve stálém spojení připravujeme do budoucna ještě několik dalších rozhovorů. Pokud vás napadají nějaké otázky ohledně čínského badmintonu, neváhejte a zašlete nám je na naši e-mailovou adresu. Ty nejlepší vybereme a pošleme tomuto čínskému trenérovi. Mao Hong je jedním s kandidátů na hlavního trenéra V.Mezinárodního Super Stars Campu 2009. 

 

Badmintonové centrum Shanghai 

Čínský badmintonový svaz

 

Rozhovor: 

  

Mao, jsi profesionálním trenérem. Ve kterém klubu nebo centru nyní působíš? 

Nyní trénuji Chorvatskou reprezentaci.

 

Jak dlouho tam již působíš? 

Jsem tam téměř dvacet měsíců. 

 

Co musí udělat normální člověk, aby se stal trenérem v tak dobré zemi jako je Čína? V Číně totiž musí být velká trenérská konkurence. 

V Číně je mnoho trenérů, dělí se podle třídy a ta vypovídá o znalosti badmintonu. Trenéři se musí rozhodnout, jakou výkonnostní skupinu chtějí v budoucnu trénovat. Protože máme v Číně velké množství hráčů, tak trenéři práci podle své kvality najdou. 

 

Jsi národním trenérem Chorvatska. Jak by si srovnal badminton v Číně a v Evropě? 

Je velmi těžké srovnávat Evropu a Čínu. Protože v Číně máme profesionální hráče. My s tím žijeme, je to naše práce, jsme za to placeni. Ale v Evropě není mnoho hráčů za badminton dobře placeno. Myslím si, že v tom je hlavní rozdíl. 

 

Čím to je, že je čínský badminton nejlepší na světě? 

Máme nejlepší systém na světě, jakmile si vybereš být v národním nebo oblastním (provinčním) týmu dostaneš všechno od svého státu, vláda nás hodně podporuje. 

 

Jak vypadá normální den čínského juniorského badmintonisty? 

Když si vybereš, že chceš v budoucnu být v národním čínském juniorském týmu, budeš muset pouze a jen trénovat, každý den, znamená to vzdát se studia. Budeš muset trénovat šest až osm hodin denně.  Dokonce někdy i víc. 

 

Jak dlouhé jsou obvyklé tréninkové jednotky v Číně? 

My máme obvykle trénink nejméně tři hodiny dvakrát denně. 

 

Kolik hráčů má normální čínský badmintonový klub? 

My máme oblastí (provinční) týmy namísto evropských badmintonových klubů. Ty mívají okolo 30 až 40 hráčů na jeden oblastní (provinční) tým. Zahrnuje muže i ženy. 

 

Jak rodiče podporují juniorské badmintonisty v Číně? 

My nyní začínáme mít stejný problém jako vy v Evropě. Nyní chtějí rodiče, aby děti více studovaly, ale to nejde dohromady s profesionálním badmintonem, protože to je těžká práce. Ale jsme velká země a  stále máme spoustu dětí, kteří se chtějí stát profesionálními hráči. Rodiče jsou na ně potom hrdí, když jednoho dne hrají za Čínu.

 

Kolik turnajů mají během sezóny juniorští hráči? 

Junioři mají méně turnajů oproti dospělým. Myslím si, že průměrně odehrají deset soutěží za rok. 

 

Hrají čínští juniorští badmintonisté mezinárodní soutěže nebo mají větší kvalitu v domácích soutěžích?

Mezinárodní soutěže hraje pouze juniorský národní tým. Podle mě jsou národní soutěže v Číně velmi silné, protože tam máme hodně hráčů. 

 

Připravuje čínský badmintonový svaz nějaká školení pro zahraniční trenéry? 

Pokud vím, tak čínský badmintonový svaz nikdy nedělal školení pro trenéry z jiných zemí. Ale nejsem si jistý, nemohu přesně odpovědět. 

 

Mao děkuji Ti za rozhovor a těším se na další spolupráci

Pro www.superstars-most.net připravila firma  © 2005 Insion jako sponzor klubu.

Badmintonové kurty | Aktuality | Mostecká amatérská liga | Firemní badmintonová liga | Super Stars Camp 2018 | Super Stars Podbořany | Žebříčky | Badmintonová Olympiáda | Video | Trenérský tým | Badmintonové vybavení | Kontakty | Mapa stránek

Formule shop, Ferrari, McLaren, F1, poedmity, obchod Ložní povlečení masážní křesla, masáž, relax, levnéBrusivo, Elastická brusiva, Brusné houby, Flexopol Hodinky pánské dámské Dárky pro muže